Mat & bak

Ett brödrecept med många ingredienser

Här kommer ett recept på ett bröd som jag har bakat i många år, mer eller mindre frekvent. Nu förtiden äter inte jag så mycket mjukt bröd, förutom på helgerna då jag lyxar till det, men det bor ju en till här hemma som gärna äter upp det. Det har blivit så nu att det är han som bakar bröd för det mesta men detta bröd är det oftast jag som gör. Det innehåller väldigt många ingredienser men det är superlätt att göra det och man kan ta lite av vad man har hemma om inte allt finns – det är tjusningen med detta bröd tycker jag. Ursprungsreceptet är från Leila Lindholms ”a piece of cake” men med någon liten ändring.
 
För ett bröd i brödform behövs följande:
 
▻ 4 1/2 dl filmjölk
▻ 1 dl brödsirap
▻ 1 dl russin
▻ Några torkade aprikoser som delas i bitar
▻ 1 dl solrosfrön
▻ En handfull pumpakärnor eller kanske nötter om du kan äta det (det kan inte jag)
▻ 1 dl vetekross
▻ 1 dl rågkross
▻ 3 dl vetemjöl eller kanske rågsikt
▻ 2 1/2 dl rågmjöl eller grovt rågmjöl
▻ 1 dl krossade linfrön
▻ 1 1/2 tsk bikarbonat
▻ 1 1/2 tsk bakpulver
▻ 2 tsk brödkryddor
▻ 1/2 tsk salt
▻ 1 dl havregryn + lite havregryn att strö på ovanpå brödet
 
Blanda allt, det ska vara lite geggigt. Lägg ett bakplåtspapper i brödformen, lägg i degen, strö på lite havregryn och ställ i ugnen (200grader) och grädda i 45min. Klart!
 
Och på tal om ingenting. När jag hällde sirapen i filen idag kom jag och tänka på att det fanns ett program när jag var liten när en person målade i fil (googlade och hittade att det hette Hagelbäcks matrast). Kommer ni ihåg? Jag tror till och med att jag gillade det programmet, behövdes inte mycket för att roa den generationen barn, haha.
 

No Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *